Så kan du ta bort dina rynkor

Att ta bort rynkor med Botox är världens vanligaste skönhetsbehandling. Men det finns många sätt att behandla och minska rynkor idag så som med fillers, laserbehandling, kirurgiska ansiktslyft, kemisk peeling och rynkkrämer. Industrin är stor och behandlingsmetoderna många.


AnsiktslyftAnsiktslyft med plastikkirurgi

Rynkor kan behandlas med plastikkirurgi i form av ansiktslyftning. En sådan typ av operation kan reducera djupa rynkor och dessutom forma ansiktet.

Ansiktslyftning kan ske på olika sätt beroende på hur stor del av ansiktet du vill lyfta:

  • Vanligt ansiktslyft (del 2-3 på bilden)
  • Hel ansiktslyftning (del 1-3 på bilden)
  • Mellanansiktslyft (kindlyft, del 2 på bilden)
Laserbehandlingar

Lasern når de djupare lagren i huden vilket gör att vävnaden värms upp. Uppvärmningen gör att kollagenet, som ger huden ungdomlig spänst, ökar sin naturliga produktion. Resultatet kan hålla i flera år men behövs sedan upprepas.

Det finns flera olika laserbehandlingar mot rynkor: Fraxel, Ultrapulslaser, Nlite-laser och Erbiumlaser. Alla behandlingar gör att rynkor blir mindre tydliga.

Det finns dock biverkningar som kan uppstå av laserbehandlingar såsom rodnad, brännskador och färgfläckar. Djupare rynkor vid munnen eller mellan ögonbrynen går dock inte att ta bort med laserbehandlingar.

rynkbehandlingBotox

Botox är den vanligaste läkarutförda skönhetsbehandlingen i världen och därmed en väldigt vanlig rynkbehandling. Botox är ett muskelavslappnande medel som gör att nervimpulser inte kan nå muskeln. När muskeln inte spänns så blir det inga rynkor.

Botox fungerar bäst på små rynkor runt ögonen, så kallade anspänningsrynkor.

Fillers

Fillers ger volym på de platser som det sprutas in. Exempelvis i rynkor men också till läppar och annan skulptering.

Det finns olika sorters fillers: Teosyal, Restylane, Juvederm, Esthélis, Evolence, New fill, Prevelle Silk, Aquamide och kroppseget fett. Det som skiljer de åt är hur länge de håller, vad de innehåller och vad de kostar.

Kemisk peeling

Kemisk peeling kan fungera mot väldigt fina linjer och rynkor. Vid en kemisk peeling så försvinner de gamla hudcellerna och ersätts med nya. Detta gör att huden kan jämna ut ytliga akneärr, solskadad hud och ojämn pigmentering.

Rynkor som är något djupare försvinner inte med kemisk peeling. Det är vanligt att man kombinerar kemiskpeeling med Botox eller med fillers.

Rynkkrämer

Det finns många rynkkrämer som sägs kunna minska rynkor. De flesta fungerar tyvärr inte.

Enligt studier så fungerar en receptbelagd kräm som innehåller A-vitaminsyra mot rynkor. Krämen används först och främst för att minska akne men A-vitaminsyra kan också minska rynkor och pigmentfläckar.