Kemisk peeling mot rynkor

Kemisk peeling kan förbättra fina linjer. Detta eftersom det aktiva medlet som läggs på huden tar bort det yttre cellagret med döda hudceller och stimulerar huden till att bilda nya celler. Vid rynkor rekommenderas främst glykolsyra eller TCA.


kemisk peeling mot rynkorVad är kemisk peeling?

Kemisk peeling är ett samlingsnamn för hudbehandlingar med aktiva medel. Dessa medel kan vara allt från milda AHA-syrapeelingar till starka TCA-peelingar.

Dessa syror tar bort det översta lagret på huden som består av döda celler så att nya och friska celler bildas. Detta sker normalt av sig själv men ju äldre du blir desto mer försämras denna process. Men med hjälp av kemisk peeling så stimuleras friska celler och huden kan få mer spänst och lyster.

Vissa svagare varianter av kemisk peeling kan du göra själv hemma. Vid starkare ämnen krävs alltid specialist för att inte få komplikationer. Är det första gången du gör en kemisk peeling bör du alltid gå till en specialist.

Olika aktiva medel mot rynkor

Det finns flera aktiva medel. De som rekommenderas till rynkor och fina linjer är främst glykolsyra och triklorättiksyra (TCA).

Glykolsyra

Glykolsyra är en relativt mild syra och är skonsammare mot din hud än starkare syror där du kan riskera frätskador. Glykolsyran i sig finns också i olika styrkor som kan anpassas efter din hudtyp och ditt behov.

TCA

TCA är en mer effektiv kemisk peeling mot rynkor men är väldigt stark. Denna syra går djupt ner i huden. Inte bara till överhuden utan också ner i läderhuden. Därför krävs det att du gör denna behandling på en klinik eller salong.

TCA kan även förbättra missfärgningar och akneärr.

Så går det till

Syran läggs på huden. Efter någon minut så kommer du att känna en stickande brännande känsla. Efter ett visst antal minuter så tas syran bort med hjälp av ett medel som neutraliserar syran.

Efter en kemisk peeling

Direkt efter en kemisk peeling kan du rodna i ett par dagar och även fjälla lite. Du bör helt undvika solen de närmaste dagarna eftersom huden är så känslig.

Komplikationer

Du kan få allvarliga komplikationer vid kemisk peeling så som ärrbildning och pigmentförändringar. Därför bör du inte experimentera med detta själv.

Tänk också på att du inte kan ta bort djupare ärr eller rynkor med kemisk peeling. Därför finns det en risk för besvikelse.